Οι εθελοντές

kleftikomilos409

Οι εθελοντές (2003, Ελληνικά Γράμματα) είναι ένα βιβλίο για το οποίο είμαι περήφανη. Υπήρξε σημαντικό θεματολογικά, θα έλεγα, με συγχωρείτε, πρωτοπόρο, και για τα ελληνικά δεδομένα ίσως είναι ακόμα. Εγώ βέβαια το διαβάζω σήμερα ως κάτι γραμμένο σε εποχή πολύ μακρινή, αλλά -ευτυχώς :)- εγώ δεν μετράω: ο συγγραφέας προχωράει μπροστά.  Όμως επειδή μου συνέβη πρόσφατα κάτι προσωπικό,  τους ένιωσα ως ξαναγεννημένους, σαν να ξαναβρήκα ένα χαμένο παιδί, κι από τη χαρά μου τους αφιερώνω το ποστ.

cf86cebaceb9cf842

Οι εθελοντές λοιπόν έχουν ως θέμα τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με άξονα την αινιγματική δολοφονία μιας φώκιας μονάχους μονάχους σε ένα ελληνικό θαλάσσιο πάρκο. Να πω ότι το πάρκο στο βιβλίο είναι φανταστικό: Ως ίδρυμα και θεσμό είχα στο νου βέβαια την Αλόννησο, αλλά ως τοπίο είχα τη Μήλο. (Στην περιοχή Μήλου -Κιμώλου υπάρχουν αρκετές μονάχους μονάχους, όπως και στις Σποράδες).

xarthsfwkias

Το βιβλίο κυκλοφορεί κανονικά στα βιβλιοπωλεία. Με συγχωρείτε για την …αυτοδιαφήμιση (χάλασα κι εγώ εδώ μέσα!), αλλά αξίζει για δωράκι, αν  θέλετε να χαρίσετε κάτι σε προβληματισμένους, σύγχρονους ανθρώπους και σε νέα παιδιά που κοιτάνε πού και πού και πέρα από τον καθρέφτη τους. Επίσης..είναι μικρό ! (172 σελίδες). 

monaxustoix

Η τελευταία παρατήρηση είναι και προειδοποίηση. Νιώθω ενοχές που είναι μικρό, γιατί θα μπορούσε πράγματι να είναι μεγαλύτερο. Εκείνη όμως την εποχή πίστευα ότι ένα βιβλίο, που είναι γραμμένο με αγάπη και φροντίδα βέβαια, αλλά δεν είναι δα και το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πρέπει να είναι μικρό και ζουμερό, να μη βασανίζει τον αναγνώστη, μόνο να τον διασκεδάζει και να του αφήνει και κάτι. Αργότερα έμαθα ότι το μέγεθος του βιβλίου παίζει ρόλο, γιατί έχει σχέση με την …τιμή και η τιμή καθορίζει, μεταξύ άλλων, το αν το βιβλίο θα προτιμηθεί για δώρο, γιατί ο παραλήπτης ενός δώρου σκέφτεται πρώτα από όλα …πόσο κόστισε (!) αυτό που του χαρίζουν. (Ε, να κάνει 15-20 ευρό ρε παιδί μου!) Ήμουνα ακόμα πολύ μακριά από το να καταλάβω σε τι κόσμο κινούνται  τα βιβλία, αλλά ήταν ένα πρώτο σοκ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s